Algemene informatie over therapie bij psychologen in Den Haag
Wat doet een psycholoog?
Een psycholoog helpt je op het moment dat je er zelf niet meer uit komt. Nu zijn er veel mensen die dat doen: doktoren, leraren, specialisten, hypotheekadviseurs en automonteurs. Maar, met een psycholoog werkt het nét even anders. Het onderwerp van de hulp is je innerlijk. Je kunt het niet zien, je kunt het niet aanraken, je kunt er niet even het oliepeil van checken. De enige manier om iets voor je innerlijk te doen is via jou. Via wat je vertelt, via je gedrag, via hoe je denkt en hoe je je voelt.
Een psycholoog heeft je dus heel hard nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Waar een chirurg zijn moderne gereedschap heeft, de leraar de lesboeken en de automonteur de sleutel, heeft jouw psycholoog jou.Vandaar ook dat bijna geenéén psycholoog zal zeggen dat hij of zij je gaat genezen. Dat ga je namelijk zélf doen. De psycholoog in Den Haag gaat je helpen.
Hoe helpt een psycholoog?
Er zijn binnen de psychologie heel veel verschillende ‘scholen’ met allemaal hun eigen methoden en technieken. De meeste psychologen kennen al die scholen en methoden, en hebben, door ervaring en voorkeur zich een beetje gespecialiseerd in één zo’n richting. Voor de behandeling zal bijna elke psycholoog een mix van technieken gebruiken die het beste bij jou past.
- Een psycholoog geeft je kennis
Als is vastgesteld waar je precies last van hebt zal je psycholoog je er meer over vertellen, je leestips geven of goede links op het internet. Als je begrijpt hoe processen werken, kun je er ook vorm aan geven. - Een psycholoog geeft je perspectief
‘Als je met je neus op de tomaat zit, is álles rood’; oftewel: jij zit midden in jouw leven, alles over jou is zó dichtbij dat het maar één kleur heeft. Een psycholoog laat je er van een afstandje naar kijken, door de ogen van iemand anders, in relatie tot andere mensen. - Een psycholoog geeft je mogelijkheden
Want zelf zie je die niet meer. Je hebt het gevoel alles geprobeerd te hebben. Dat is niet zo; jij ziet ze niet, maar ze zijn er nog genoeg. De psycholoog besteedt niet alleen aandacht aan je klacht, maar aan jou als persoon om je zo te helpen nieuwe mogelijkheden te vinden. - Een psycholoog confronteert je
Heel veel dingen heb je van jezelf niet eens door. Karaktertrekjes, gewoontes, ingeroest gedrag, vooringenomenheden. De meeste van die patronen zijn er in de jaren ingesleten. Ooit kwam het je goed uit om je leven zo te leven maar nu zit het je hartstikke in de weg. Je hebt het alleen zelf niet in de gaten. Dat is soms best even confronterend maar helpt je de goede weg op.
Drie klassieke ‘richtingen’
Psychologen werken met drie richtingen: via inzicht (je praat en komt achter zaken die je daarna kunt veranderen), via ervaring (je doet dingen en merkt hoe alles verandert) of door manipulatie van het onderbewuste (door te werken met symbolen, hypnose enzovoort). Welke van de drie, of welke combinatie, het ook is, het draait altijd om:
- inzicht
- Perspectief
- Mogelijkheden en
- Confrontatie
Dat klinkt knap ingewikkeld. En dat is het ook. Psychologen zijn daarom bijna altijd hun hele leven lang in opleiding. Het is nog maar kort dat we beginnen te begrijpen hoe innerlijke processen werken. Hoe je problemen van je gevoel, gedrag en in denken kunt analyseren en hoe je bepaalde obstakels kunt overwinnen. In die korte tijd heeft de wetenschap grote vooruitgangen geboekt.
Blijf er niet te lang mee rondlopen
Het is niet raar: De meeste mensen zetten de stap naar een psycholoog niet zo makkelijk als naar een huisarts. Dat laatste vindt iedereen ‘normaal’. Over lichamelijke klachten praat je nou eenmaal makkelijker. Bovendien weten we: Als je er te lang niets aan doet, dan kan een eenvoudige klacht uitgroeien tot een nare aandoening of ziekte. Dus gaan de meesten van ons op tijd naar de huisarts, als ze iets hebben dat niet zomaar over gaat.
Met psychische klachten ligt het vaak wat moeilijker. Vaak heb je het niet meteen in de gaten dat je ze hebt. En daarnaast lopen veel mensen te lang door met klachten die goed te behandelen zijn. Dat is jammer, want uiteindelijk geldt: een gezonde geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam.
Denk je dat je psychische problemen hebt? Doe dan de zelftest, deze test duurt ongeveer 4 minuten en je krijgt direct online de uitslag.